Har du undret dig over, hvad "Cambium" betyder?

November 9, 2016

Cambium eller Kambium, som er den danske betegnelse, er det vækstlag, der findes mellem træets ved og bark. Ved og bark slipper let hinanden grundet de mellemliggende cellers skrøbelighed, hvorfor kambiet spiller den vigtige rolle at binde disse sammen.

De forskellige vækstlag kommer til udtryk ved gennemsavning af stammen, hvor de vil se forskellige ud afhængigt af hvilken træsort, der er tale om. 

 

Træet ved består af vedceller, hvor barken består af henholdsvis barkceller og inderbarken, nemlig Cambium. Træer kan have forskellige former for vækst - nogle vokser i højden (primær vækst) og andre bredden (sekundær vækst eller tykkelsesvækst). 

 

Træer med tykkelsesvækst skaber årligt en tilvækst, som kan ses ved et tværsnit af træets stamme. Denne tilvækst danner en ring, hvorfor man også kalder disse årringe. På den måde er årringen en del veddet i stammen.

 

Årringenes bredde fortæller yderligere noget om træets vækstbetingelser - under gode vækstforhold bliver årringene bredde, under dårlige bliver de smalle. Netop derfor kan stammens årringe også sige noget om det klima, der har præget træets vækstperiode. 

 

Et træ i byen forventes af leve et sted mellem 16 og 32 år.

Det samme træ ville have en levetid på 150 år på landet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Udvalgte blogindlæg

🐻 Åbning af Morskabsteatret Bjørnekælderen 🐻

August 8, 2017

1/3
Please reload

Seneste blogindlæg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sorter efter tags
Please reload

Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Cambium       I       Skovlytoften 6, 2840 Holte      I       lars@cambium.dk       I       Tel; +45 31 32 16 32 

Copyright© 2015 by Cambium.

CVR 34876770 VAT: DK34876770